,

Procedura specială pentru cererile de valoare redusă: prag majorat de Parlament la 50.000 de lei

Camera Deputaților a adoptat în data de 08.04.2025 un proiect legislativ care vizează modificarea Codului de procedură civilă („CPC”), prin majorarea pragului valoric pentru aplicarea procedurii speciale privind cererile cu valoare redusă. Noua limită este de 50.000 de lei, în loc de 10.000 de lei, cât era anterior. Proiectul va intra în vigoare după ce…


Camera Deputaților a adoptat în data de 08.04.2025 un proiect legislativ care vizează modificarea Codului de procedură civilă („CPC”), prin majorarea pragului valoric pentru aplicarea procedurii speciale privind cererile cu valoare redusă. Noua limită este de 50.000 de lei, în loc de 10.000 de lei, cât era anterior. Proiectul va intra în vigoare după ce va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

Ce este procedura privind cererile cu valoare redusă?

Reglementată în Titlul X din CPC (art. 1026–1033), această procedură specială oferă un cadru simplificat și rapid pentru soluționarea litigiilor civile de mică valoare. Ea presupune o judecată bazată în principal pe înscrisuri, desfășurată în camera de consiliu, cu termene scurte pentru depunerea documentelor și pronunțarea hotărârii.

Potrivit amendamentelor aduse art. 1026 alin. (1) CPC, această procedură se aplică exclusiv cererilor a căror valoare nu depășește 50.000 de lei, fără a include dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii.
Procedura privind cererile de valoare redusă are un caracter alternativ procedurii de drept comun, reclamantul având dreptul să solicite ca cererea de chemare în judecată să fie soluționată cu aplicarea acestei proceduri cel mai târziu la primul termen de judecată.

Avantajele procedurii privind cererea cu valoare redusă

• simplitate: Reclamantul completează un formular-tip (art. 1029 CPC), iar procedura este scrisă, fără obligativitatea prezenței în instanță;

• rapiditate: Instanța trebuie să soluționeze cauza în 30 de zile de la primirea tuturor informațiilor necesare (art. 1031 CPC);

• costuri reduse: Se evită cheltuielile cu prezentarea în instanță, iar instanța poate refuza probe costisitoare în raport cu valoarea cererii (art. 1030 alin. (9) CPC).

• taxă de timbru: 50 sau 200 de lei. Aceasta este semnificativ mai mică decât în cazul procedurii de drept comun, în cazul căreia pentru o cerere în valoare de 50.000 lei taxa de timbru în primă instanță ar fi de 2.105 lei. (calculată în baza art. 3 (1) din OUG 80/2013 privind taxele de timbru);

• hotărâre executorie: Hotărârea pronunțată de judecătorie este executorie de drept, ceea ce reprezintă un avantaj față de procedura de drept comun în care abia hotărârea din apel este executorie. Astfel, recuperarea sumei acordate prin hotărârea primei instanțe poate fi efectuată mai rapid prin demararea executării silite.

Ce tipuri de cauze sunt excluse?

Procedura privind cererile de valoare redusă nu este aplicabilă în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici în ceea ce privește răspunderea statului pentru acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorității publice.
Totodată, nu pot face obiectul unei cereri de valoare redusă nici cererile referitoare la:
a) starea civilă sau capacitatea persoanelor fizice; b) drepturile patrimoniale născute din raporturile de familie; c) moștenire; d) insolvență, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societăților insolvabile și a altor persoane juridice sau alte proceduri asemănătoare; e) asigurări sociale; f) dreptul muncii; g) închirierea unor bunuri imobile, cu excepția acțiunilor privind creanțele având ca obiect plata unei sume de bani; h) arbitraj; i) atingeri aduse dreptului la viață privată sau altor drepturi care privesc personalitatea.

Instanța competentă

Este competentă să soluționeze cererea de valoare redusă în primă instanță judecătoria a cărei competență teritorială este stabilită potrivit dreptului comun (de regulă, de la sediul pârâtului).

Procedura în cazul cererii de valoare redusă

Declanșare procedurii se face prin completarea unui formular aprobat prin ordin al ministrului justiției și depunerea sau trimiterea acestuia la instanța competentă prin poștă, curier sau personal la sediul instanței alături de copii după înscrisurile care susțin cererea.
Taxa de timbru este de 50 de lei dacă valoarea cererii nu depășește 2.000 de lei, respectiv de 200 de lei pentru cererile a căror valoare depășește 2.000 de lei.
În cazul în care formularul nu a fost completat în mod corect/complet instanța acordă reclamantului posibilitate să își completeze/rectifice cererea, sub sancțiunea anulării acesteia.
Procedura este scrisă și se desfășoară în cameră de consiliu, înfățișarea părților nefiind, de regulă, necesară. Dacă consideră astfel instanța poate dispune înfățișarea părților și citarea acestora.
Pârâtul are dreptul să se apere prin depunerea sau trimiterea unui formular de răspuns, ori prin orice alt mijloc adecvat în termen de 30 de zile de la comunicarea de către instanță a cererii de valoare redusă.
Instanța poate încuviința și alte mijloace de probă în afara înscrisurilor depuse de părți însă acestea nu trebuie să presupună cheltuieli disproporționate față de valoarea cererii cu valoare redusă.

Soluționare cererii de valoare redusă

Instanța pronunță și redactează hotărârea în termen de 30 de zile de la primirea informațiilor necesare ori de la dezbaterea orală, după caz
Hotărârea primei instanțe este executorie.

Căi de atac

Hotărârea primei instanțe este supusă numai apelului în termen de 30 de zile de la comunicare. Instanța de apel poate să suspende executare silită pentru motive temeinice și după consemnarea unei cauțiuni de 10% din valoarea contestată.
Hotărârea instanței de apel este definitivă.

Concluzie

Majorarea pragului valoric în cazul procedurii cu privire la cererile de valoare redusă la 50.000 de lei reprezintă un pas important spre eficientizarea justiției și accesul facil la instanțe pentru litigii minore. Deși aplicabilitatea este limitată la anumite categorii de cauze, procedura continuă să fie o alternativă viabilă și eficientă pentru soluționarea rapidă unui număr semnificativ de litigii civile.


Acest articol nu reprezintă asistență juridică și nu poate atrage răspunderea autorului pentru opiniile exprimate. Nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele modificări legislative avute ulterior publicării articolului. Dacă aveți orice întrebări cu privire la subiectul acoperit de articol vă rugăm să ne contactați.